2022-05-06 10:51:31• hírek • Agerpres

Ludovic Orban: a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló újabb törvénytervezetet nyújtunk be

foto: gov.ro
foto: gov.ro

A Jobboldal Ereje párt elnöke, Ludovic Orban csütörtökön bejelentette, hogy egy új törvénytervezetet nyújtanak be jövő héten a parlamentbe a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről.

"Lássuk, mit tesznek majd a kormánykoalíciót alkotó pártok, amelyek többséget alkotnak, és az alkotmánybíróságot is ellenőrzés alatt tartják. Oda fogunk figyelni, hogy ne merüljenek fel olyan eljárásbeli kifogások, amelyek alapján alkotmányellenesnek nyilváníthatnák a törvényt" - írta egy Facebook-bejegyzésben Orban.

Csütörtökön az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt. A taláros testület közleményében rámutatott, az alkotmány lehetővé teszi a parlament számára, hogy a kormány kérésére vagy saját kezdeményezésből sürgősségi eljárással - azaz a határidők lerövidítésével, a jogalkotási folyamat felgyorsításával - fogadjon el törvényeket, ám a vizsgált jogszabályt nem sürgősségi, hanem általános eljárással fogadták el, mindössze egy nap alatt, minden határidőt figyelmen kívül hagyva, ami a törvényhozási procedúra egészének megsértését jelenti.

Az alkotmánybírák szerint a parlamenti vita megkerülése vagy korlátozása az időkeret indokolatlan lerövidítésével, az erre vonatkozó alkotmányos rendelkezések megszegésével, "az állam egyik alapvető értékének, nevezetesen demokratikus jellegének megsértését jelenti".

A törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló jogszabályt 2021. február 17-én fogadta el a parlament 357 támogató szavazattal, 30-an nem voksoltak. Később több mint hetven egykori képviselő és szenátor panaszt emelt a bíróságon a törvénymódosítás ellen. Az ügyben az Arad, Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hunyad, Ialomiţa, Ilfov, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes megyei törvényszék, illetve a temesvári ítélőtábla nyújtott be alkotmányossági kifogást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: